• akcijasi.jpg
  • IMG_0653_resize.JPG
  • IMG_20170211_104915_resize.jpg
  • IMG_20170211_112531_resize.jpg
  • IMG_20170214_133347_resize.jpg
  • maskenbal-crnobela.jpg
  • Maskenbal2014.jpg
  • sirimo_prijateljstvo.jpg
  • Skola i crkva7.png
  • Skola Sveti Sava Subotica - 3d - 4.jpg

Пријављивање

Ко је на мрежи: 15 гостију и нема пријављених чланова

Почетна страна

ГРАДСКА КУЋА ПОСТАЛА КУЋА ЗНАЊА

        IMG 7041     Град Суботица са околином има двадесет и једну основну школу чији су се ђаци 8.марта 2014. борили за титулу најбољег. Од 141 ученика од 5. до 8. разреда њих 50 је изборило пласман за следећи ранг – Окружно такмичење из српског језика, које треба да буде организовано 5. априла. Заиста велики број ученика има сад велику „муку“ како да одабере предмет коме ће се посветити јер је тог истог дана и такмичење из математике, а многи су

из оба предмета постигли завидне резултате, понеки чак имају максималан број поена и на једном и на другом такмичењу на општинском нивоу. Остаје нада да ће се у току следећих дана нешто решити на државном нивоу и овим младим прегаоцима понудити неко ново, боље решење.

              Повод за овај текст није напред поменуто, већ догађај који се десио 24.3.2014. у Градској кући у Великој већници која је под свој прелепи свод примила ђаке са намером да најбољима буду уручене дипломе и похвалнице. Некима је то био први сусрет са овим лепим здањем сецесије и симболом града.  Случај је хтео да  један од најбољих спортиста које смо икад имали, садашњи министар спорта Републике Србије Вања Удовичић својим мудрим речима и ветром у леђа улепша дан овим младим људима. Нису могли сакрити осмехе на лицу и веру да ће се и даље бавити изучавањем српског језика, његовим богаћењем и чувањем. Била је то прилика да се цењеном скупу обрати сам Вук Стефановић Караџић који је у пратњи своје супруге Ане  и кћерке Мине ушетао на штули и поздравио ученике и њихове наставнике који су, захваљујући начелници Градске управе Марији Ушумовић, Блашку Стантићу, члану Градског већа за образовање, имали част и угодност да први пут у историји града буду јавно награђени на овај начин. Ученци су имали прилику да слушају и поезију посвећену Вуку која је штампана у његовој Даници за 2014. Свима је то било драго, тим пре, што је ова година значајна по томе што је прошло 200 година од штампања Писменице, прве српске граматике, 150 година од смрти нашег реформатора, 200 година од штампање Пјеснарице. Била је ово дивна прилика да се сви присутни присете и чињенице да је прошло више од 1150 година од почетка писмености на овим просторима.

               Иницијатор ове идеје била је мр Миланка Станкић, председник Иницијативног одбора Подружнице Друштва за српски језик, а да се идеја реализује помогла је мр Јадранка Којић, просветни саветник, која је поздравила присутне колегинице и колеге и известила докле се стигло са реализацијом идеје да се у Суботици оснује Подружница Друштва за српски језик. Сузана Марјановић, директорице ОШ „Свети Сава“ из Суботице која је годинама домаћин Општинског такмичења, са господином Блашком Стантићем је ученицима уручула дипломе и похвалнице.  

              Остаје вера да ће ово постати пракса јер би требало подстицати позитивизам и примере добре праксе на свим нивоима и показати да се исплати бити вредан ђак.

Поздрав радосни до неког новог сусрета са лепом и паметном децом,

Мр Миланка Станкић