• akcijasi.jpg
  • IMG_0653_resize.JPG
  • IMG_20170211_104915_resize.jpg
  • IMG_20170211_112531_resize.jpg
  • IMG_20170214_133347_resize.jpg
  • maskenbal-crnobela.jpg
  • Maskenbal2014.jpg
  • sirimo_prijateljstvo.jpg
  • Skola i crkva7.png
  • Skola Sveti Sava Subotica - 3d - 4.jpg

Пријављивање

Ко је на мрежи: 21 гостију и нема пријављених чланова

Почетна страна

ODRŽAN SEMINAR - NTC SISTEM UČENJA

        Tokom novembra meseca škola je pristupila  realizaciji projekta “Umem da razumem” koji ima za cilj  povećanje efikasnosti učenja i razvoja funkcionalnog mišljenja svih učenika i rane identifikacije i stimulacije darovite dece i učenika, te unapređivanje saradnje predškolske i obrazovne ustanove suštinskim sadržajima koji doprinose većoj celovitosti sistema obrazovanja i vaspitanja, tj. obezbeđuju bolju povezanost predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja.

U sklopu realizacije projekta održan je seminar “ NTC – sistem učenja”  za  vaspitačice predškolske ustanove “Naša radost” objekta “Alisa”  iz  Aleksandrova (11 učesnica), vaspitačicu predškolskog odeljenja na Bikovu,   nastavnike  razredne nastave osnovne škole,  stručnu službu i nekoliko nastavnika predmetne nastave (26 učesnika).

Osnovni cilj u akreditovanom programu NTC – sistem učenja, čiji je autor dr Ranko Rajović, predsednik  komiteta svetske Mense za darovitu decu, jeste razvoj intelektualnih i drugih bazičnih sposobnosti  dece od 3-12 godina, zbog čega smo se odlučili povezati sa predškolskom ustanovom kako bi ujednačili pristup u obrazovno – vaspitnom radu sa decom.

Prvi deo seminara održao je Uroš Petrović, književnik i dugogodišnji član Mense u Srbiji.   Uroš Petrović je polaznike seminara upoznao sa primerima zagonetnih priča i zagonetnih predmeta  na kojima se zasniva  deo programa „NTC sistem učenja”, koji podstiče razvoj funkcionalnog znanja i pomaže rano otkrivanje i animaciju darovite dece. Naučili smo da su priče – mozgalice, kao i inovativna forma zagonetnih pitanja, osnova  za kreativne radionice u osnovnim školama  koji se  mogu implementirati u nastavi.

       Ranko Rajović, autor programa i predsednik svetskog Komiteta Mense za darovitu decu, održao  je drugi deo seminara.

Učesnici seminara  upoznati su sa metodama učenja koje su veoma važne za razvoj sposobnosti  kao što su:

$1-       Razvoj akomodacije – stimulacija razvoja očnih mišića , odabrane igre sa loptom , igre preskakanja

$1-       Razvoj koordinacije pokreta i motorike igre rotacije, igre preskakanja

$1-       Razvoj brzine razmišljanja i zaključivanja

$1-       Učenje apstraktnih simbola,  virtualne klasifikacije,  serijacije, analogije i asocijacije

Projektom je takođe planirano i predavanje za roditelje dece predškolske i školske ustanove, koje će se održati nakon što vaspitači i nastavnici implementiraju sadržaje naučene na seminaru u svakidašnji rad sa decom.

 O vremenu održavanja predavanja škola i predškolska ustanova  će blagovremeno obavestiti roditelje.  

Realizaciju projekta većim delom je finansijski  podržao  Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice a deo sredstava smo obezbedili od  donator: “DDOR Novi Sad” , Regionalnog Arhus centra, pekare “Evropa”, udruženja Mladi i igra” i svima se ovim putem iskreno zahvaljujemo.