• akcijasi.jpg
  • IMG_0653_resize.JPG
  • IMG_20170211_104915_resize.jpg
  • IMG_20170211_112531_resize.jpg
  • IMG_20170214_133347_resize.jpg
  • maskenbal-crnobela.jpg
  • Maskenbal2014.jpg
  • sirimo_prijateljstvo.jpg
  • Skola i crkva7.png
  • Skola Sveti Sava Subotica - 3d - 4.jpg

Пријављивање

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова

Почетна страна

DAN PROSVETNIH RADNIKA, 8.NOVEMBAR

DSCN4632

 

           „Sitni su oni ljudi koji učitelja za sitno smatraju“  (Dositej Obradović)

Po Ujedinjenim nacijama Svetski dan prosvetnih radnika je 5. oktobar, i on se svake godine obeležava širom sveta. Ideja o tome začeta je, kako se najčešće naglašava, u Indiji 1962. godine, a pošto je 1994. UNESCO prepoznao značaj obeležavanja datuma te vrste, Dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta, u preko 100 zemalja, mada se dan obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje.

Kao dan prosvetnih radnika u Srbiji,  obeležava se 8. novembar, odnosno, Mitrovdan,nepouzdan dan rođenja Vuka Karadžića.
 Dodatnu zabunu unosi činjenica da je u 18. veku, kada je on rođen, razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara bila 11 dana, a ne kao sada 13, što znači da datum rođenja Vuka Karadžića ne pada na 8. novembar, nego dva dana ranije.

U OŠ “Sveti Sava” Dan prosvetnih radnika obeležen je svečanom priredbom koju su organizovali nastavnik  muzičke  kulture, Vladimir Radenković i nastavnica srpskog jezika, Jelena Zejak , zatim,  aktivnostima koje su osmislili učenici iz učeničkog parlamenta.

Na priredbi su izvođene prigodne pesme hora naše škole, od studentske himne Gaudeamus igitur, himne Evrope, do serenade –Kraj Senkine kuće, pročitano je - Pismo učitelju- Abrahama Linkolna , odrecitovana pesma Milovana Danojlića – Kako šeta stari profesor- izveden dramatizovani odlomak iz  romana Milovana Vitezovića – Šešir profesora Koste Vujića-  i na kraju  plesna tačka učenica petog razreda. Ceo program propraćen je Power Point prezentacijom.

U školi smo tog  dan a imali novog direktora, pedagoga i  psiloga škole, nove tetice. Učenici su u novim ulogama  odgovorno izvršavali svoje zadatke i  obaveze.

Ovaj dan je jedinstvena prilika da prosvetni radnici promovišu svoju profesiju jer oni drže ključeve bolje budućnosti za sve. Oni su dobili decu u škole da im pomognu da nauče.

Ali sve to zahteva jaču obuku, stalno profesionalno usavršavanje i stalnu podršku svih društvenih faktora. Međutim, u našoj zemlji prosvetni radnici su nedovoljno  kvalifikovani i slabo plaćeni, isključeni iz pitanja obrazovne politike i odluka koji se tiču njih i utiču na njih.

Izveštaj napisala, Jelena Zejak, nastavnica srpskog jezika