• akcijasi.jpg
  • IMG_0653_resize.JPG
  • IMG_20170211_104915_resize.jpg
  • IMG_20170211_112531_resize.jpg
  • IMG_20170214_133347_resize.jpg
  • maskenbal-crnobela.jpg
  • Maskenbal2014.jpg
  • sirimo_prijateljstvo.jpg
  • Skola i crkva7.png
  • Skola Sveti Sava Subotica - 3d - 4.jpg

Пријављивање

Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова

Почетна страна

СРПСКИ ЈЕЗИК - НАЈБОЉИМА ДИПЛОМЕ

IMG 4383У понедељак, 16. марта 2015. другу годину заредом (можемо ли то звати традицијом – реторичко питање, наравно) под сводовима Градске куће ученици суботичких основних школа добијају одличја за своје прегалаштво у области српског језика. Дипломе за освојено једно од прва три места, а похвалнице за све оне који су искусили на својој кожи шта значи „први испод црте“. Живот заиста није праведан, али јесте такав. Један бод може да одреди или победника или губитника.

Четврто место не доноси олимпијске и друге медаље, али је мотив да се више ради, да се буде посвећен, да се таква ситуација превазиђе. Надамо се да ће следећа школска година бити богатија дипломама, а не похвалницама.

Основна школа „Свети Сава“ из Суботице већ годинама угошћује преко 200 учесника овог такмичења и диркторица школе Сузана Марјановић проналази начине да буде добар домаћин и да се сви у школи осећају угодно и да добију своје награде. На пријему у Градској кући улогу домаћина учесника скупа преузели су млади чланови школске Библиотекарске секције „Читачи снова“ који су водили програм и госте подсетили на текстове Бранка Ћопића, Данила Киша и Плавог чуперка јер је ово година јубилеја. Ученике и њихове наставнике поздравила је Ивана Радиновић, новинарка која је својевремено била освајач дипломе на Републичком такмичењу и која сматра да познавање правила српског језика разликују правог интелектуалца од оног који само има диплому о завршетку факултета.

Прошлогодишње дружење отворио је Вања Удовичић, министар омладине и спорта, а ове године су се наши награђени обрадовали резултатима заједничке акције коју су спровели Градско веће за образовање на челу са господином Блашком Стантићем, челник Севернобачког округа Драги Вучковић, Суботицатранс и градска управа и на иницијативу организатора скупа биће организована посета Бечу на дан обележавања 165 година од потписивања Бечког књижевног договора. Биће то лепа прилика да се са проф. Горданом Илић Марковић са Института за славистику Универзитета у Бечу прође кроз Беч на мало другачији начин, пратећи све важне тачке које спајају прошлост тог града који је тако значајан за нашу културу и садашњост и ове младе људе који воле изучавања законитости које владају у српском језику и њихове наставнике који су свој позив посветили управо овој области. Ово путовање наставници ће искористити да формирају своју Подружницу и на тај начин започну другачије и организованије дружење на путу науке о српском језику.

Поздрав радосни до следеће прилике кад ћемо слати извештај о боравку са овог студијског путовања.

Мр Миланка Станкић, председник Иницијативног одбора

Подружнице Друштва за српски језик