• akcijasi.jpg
  • IMG_0653_resize.JPG
  • IMG_20170211_104915_resize.jpg
  • IMG_20170211_112531_resize.jpg
  • IMG_20170214_133347_resize.jpg
  • maskenbal-crnobela.jpg
  • Maskenbal2014.jpg
  • sirimo_prijateljstvo.jpg
  • Skola i crkva7.png
  • Skola Sveti Sava Subotica - 3d - 4.jpg

Пријављивање

Ко је на мрежи: 21 гостију и нема пријављених чланова

Почетна страна

ЧЛАНОВИ БИБЛИОТЕКАРСКЕ СЕКЦИЈЕ ПОЗИВАЈУ САРАДНИКЕ

        
Библиотека је место за уживање. Окружен књигама, читалац истражује, упоређује, сазнаје и доказује. Без обзира што се времена мењају, људи се мењају, навике су нешто што најспорије мењамо. Достојевски је давно рекао:

„Човек је биће које се на све навика и ја мислим да је то најбоља његова дефиниција“, због тога би требало да је професорима српског језика

мисионарски задатак да код ученика створе навику да уживају читајући, како би временом то постала њихова потреба.

           У ОШ „Свети Сава“ у Суботици већ четири године постоји Библиотекарска секција која сваке школске  године зацрта себи планове и направи листу жеља. Задовољство на крају године буде у њиховим остварењима. Прошле године су се бавили Лазом Костићем, у Завичајном одељењу Градске библиотеке су истраживали о великанима Суботице – Јовану Пачу и Аксентију Мародићу и пронашли низ занимљивих детаља о људима чија кућа се налази тик уз школу, а школска улица носи име. Текућу школску годину започеће одласком у Сомбор где је славни Лаза живео, женио се и умро, оставиће цветак на његов гроб као знак да и данас постоје они који воле и његову поезију и његову непролазност. Квизом о Милошу Црњанском одаће почаст, у години јубилеја и том великом тужном човеку пера и речи. Бавиће се писањем бајки инспирисаних Браћом Грим, а оно чему се чланови највише радују јесте истраживачки рад. Ове године то ће бити Одељење за стару и ретку књигу Градске библиотеке где ће трагати за, тзв. венецијанским књигама у суботичкој баштини културе.

           Повод за овај текст јесте потреба ове лепе и паметне деце да се, захваљујући савременим технологијама, повежу са вршњацима из целе Србије како би онлајн систему направили базу података о наслеђу старословенског језика у савременом српском језику како би се формирао један Ђачки речник до краја школске године. Сви заинтересовани могу слати речи српског језика које своје порекло дугују старословенском језику на е-маил адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

         Асистенти Библиотекарске секције ће помоћи да се овај амбициозни план спроведе у дело. То су ове године: Александра, Јана, Немања, Дамир и Дражен. Они ће све новопридошле чланове увести у чаробни свет непролазног царства лепе књижевне речи.

Поздрав радосни до првог Ђачког речника старословенског наслеђа,

                                                                               Проф. Миланка Станкић